Pierwsze wrażenie bardzo często jest najważniejsze i najbardziej wpływa na to, czy coś nam się spodoba, czy raczej będziemy omijać to miejsce szerokim łukiem. Dlatego wystrój żadnej restauracji nie może być przypadkowy. Jej styl, a także dobór kolorystyczny i wszelkie dodatki, kwestie, które odgrywają bardzo dużą rolę i odzwierciedlają poziom lokalu. Warto wiedzieć o czym pamiętać, aby wnętrze prezentowało się atrakcyjnie.
Styl restauracji
Wystrój restauracji powinien być przede wszystkim dopasowany do potrzeb klientów. Aby było to możliwe w pierwszej kolejności trzeba się zastanowić, kto jest grupą docelową klientów. Inny wystrój lokalu sprawdzi się w przypadku restauracji dla rodzic z dziećmi, a inny dla klientów biznesowych.
Bardzo ważną kwestią jest także odpowiednie rozplanowanie przestrzeni. Z pewnością należy pamiętać o tym, aby nie przesadzić z ilością stołów, a także aby zadbać o szczególny komfort gości.
Motyw
Biorąc pod uwagę wystrój wnętrz Wejherowo dotyczący restauracji, warto pamiętać, że niezwykle istotą kwestią jest motyw przewodni. Jest to jedna z pierwszych rzeczy, o których trzeba pomyśleć projektując restaurację. Styl powinien podkreślić oryginalność lokalu, a także być harmonijnie złączony z atmosferą i kuchnią, która jest serwowana.
Dobrym rozwiązaniem jest także zdecydowanie się na niestandardowe aranżacje, które z pewnością zaintrygują gości i zachęcą ich do kolejnych odwiedzin w restauracji. Motywem przewodnim może być jakiś kolor, wzór, rodzaj wykorzystanych materiałów czy jakiś temat jak np. romantyzm, nawiązanie do jakiegoś filmu itd.
Dobrze dobrane oświetlenie
Kolejną kwestią, na którą należy zwrócić uwagę jest dobrze dobrane oświetlenie. Ma ono za zadanie nadać restauracji odpowiedniej atmosfery, a także uzupełnić braki oświetlenia naturalnego. Ważne jest także miejsce, w którym zostaną umieszczone światła. Możliwości jest bardzo wiele. Warto np. zdecydować się na duży żyrandol, a także kinkiety oraz reflektory punktowe, które będą pełniły funkcję dodatków.
Warto zaznaczyć, że właściwie dobrane barwy oświetlania, mogą dodatkowo wzmocnić smak potraw i zaostrzyć apetyt.
Kolorystyka
Kolejną kwestią jest właściwie dobrana kolorystyka. Barwy mogą optycznie powiększyć lub zmniejszyć pomieszczenia, a także nadać mu właściwej atmosfery. Warto także pamiętać o tym, że mniej znaczy więcej. Najlepiej jest użyć jednej lub dwóch wiodących barw, które będą ze sobą współgrały, niż przesadzić z ilością kolorów, aby wnętrze nie było zbyt przytłaczające.